Min sida av Viken

Forbönder på g, 16 februari i Hedeviken på Trosavik vid 9-tiden

Men innan dess en hel del träning för byns egna förböner. En vanlig syn i höst och vinter är tre ekipage med bjällror :) Lägger in en liten filmsnutt.

Hästkörning

Filmkvällen

Ca 40 pers som kom och kikade, kände det blev en trevlig kväll, så fortsättning kommer… nån gång framöver. Notdragning och Kolmila kanske skulle locka?

Filmkväll Gunnardagen den 9 januari

Inträde efter ”förmåga och vilja” som oavkortat går till Byutvecklingsgruppen.
Måndag 9 januari 2017 filmkväll med några av Per och Gudrun Myhrs dubbel8 filmer samt några av mina egna från 70-talet.
På Trosavik, kl 19-21 med fika (35:-) och, hoppas jag, mycken gemenskap och minnen.

Pappa Per Gunnar Myhr tog alla tillfällen att fira; namnsdagar, valpars födsel, födelsedagar… helst med presenter. Vad passar då bättre än att på Trosavik fira Gunnar- dagen med några gamla smalfilmer från mammas och pappas förråd.
Välkomna till en nostalgisk kväll med lite minnen på filmduken från Hedeviken och några fler ställen.
OBS Förvänta er ingen proffsvisning, inget ljud, bara projektorns surr, ibland hackar det, ibland har filmen gått av men ändå…. Många igenkännande leenden. Både oklippta, ocensurerade snuttar till lite längre hopklippta.
Lite om innehållet för årtalen 1967-1979

Mulle/Strövare
VinterSkidturmm1967-69
Klipp 32
Skog björnslakt 1967-69
Roddtävlingar
Examen 67 och 70
Julgransplundring 1975
Myskoxar, Råndalen, mörkt filmat
Växtfärgning
Leifs kalas, Östibyn m Vikar och Hedebarn
Halvfaritraktor
Runes hästkörning
Långåspruten
Ljusstöpning 76 eller 77

 

 

Glädjande besked från kommunen nu när vårsolen börjar titta fram:
Hej Gun
Nu i veckan var ärendet om ny busskur till Hedeviken uppe för beslut i KLU. Svaret blev positivt så ni kan se fram emot en ny, säkrare kur framåt sommaren om allt går som det är tänkt!

Med vänliga hälsningar

Martin Södergårds

Och den 1 september var det dags för asfaltering.

Det stegas, och mäts och markeras men sen blev det asfalt!
Det stegas, och mäts och markeras men sen blev det asfalt!

 

Testar att lägga in film på min sida:
Bäversafari sommaren 2014  IMG_0629

Så var det höst igen. Lilla plätten mellan väg 84 och gamla vägen 312 har fått ett ansiktslyft, någon aktiv för byn har slagit det höga gräset och början till sly. TACK, nu ser det bättre ut.

Från Myhrs med utsikt mot Thunells och järnvägen med kolbryggan. Dit fraktades kol från skogen i sk kolryssar med hjälp av hästar. Släden kördes upp på bryggan, kolen tippades i järnvägsvagn och sen kördes släden med tomma kolryssen ner på andra sidan. Pappa och Erik Ås i förgrunden med ett par fina hästar.
Från Myhrs med utsikt mot Thunells och järnvägen med kolbryggan. Dit fraktades kol från skogen i sk kolryssar med hjälp av hästar. Släden kördes upp på bryggan, kolen tippades i järnvägsvagn och sen kördes släden med tomma kolryssen ner på andra sidan. Pappa och Erik Ås i förgrunden med ett par fina hästar.
Ne på strånda strast nea Myhrs... där gick det bra att bada, mjuuuuuk finkamning sand.
Ne på strånda strast nea Myhrs… där gick det bra att bada, mjuuuuuk finkornig sand.
Huset, det gulvita, som varit mitt barndomshem och där jag är tillbaka. Nån gång tidigt 50-tal, för ingen lekstuga syns, och ingen ny 312:a (84:an idag...)
Huset, det gulvita, som varit mitt barndomshem och där jag är tillbaka. Nån gång tidigt 50-tal, för ingen lekstuga syns, och ingen ny 312:a (84:an idag…)

7 reaktioner på ”Min sida av Viken

 1. Hej Hedeviken!

  Färgbilden är tagen från järnvägsstationen där jag är uppväxt. Nedanför bodde skräddarn Jonas Eriksson med familj. Mera hus i bilden är vår mjölkleverantör familjen Gustav Myhr, Backmans och gamla affären (föreståndare Kalle Johansson) till höger.
  Gå gärna in på Digital Bild I Söderhamn (dibis) och titta på familjebilder från Björn Morgan Kvicks arkiv (arkiv-söderhamns kommun-söderhamn). Eftersom jag inte vet allt om bilderna efter posttjänstemannen Setty och järnvägsarbetare Arnold Kvick, är jag tacksam för hjälp. Det kan du göra via bildsidan på DiBiS.

  Hälsa alla bekanta i Viken

 2. Hej Björn!
  Färgbilden har en bil som står i skuggan av björken på stationsplan
  Den är Godes, han hyrde ett rum hos oss i det första gula huset.
  Bilden där du åker dressin med din far, pojken som sitter på sparken
  Tror jag är Anders Jonsson som bodde hos Manne Östling de liknar honom
  Är inte säker
  Hälsningar / Kjell Myhr Hedeviken

 3. Appropå kolbryggan.
  Den köpte farsan av SJ för 200 kr. Hjälpte till med rivningen. Delar av virket blev till sportstugor. Bl.a. den han byggde i Västra Vattnan, Kjärringsjön, Tännes. Dom skrotade kollådorna var lekplats naturligtvis till förtret för våra morsor som fick tvätta kläderna rena från koldamm.
  /Björn Kvick.

 4. Va kul få reda på det. Vet du vilket år kolbryggan revs? Och huset i Vattnan, finns det kvar?

 5. Måste vara i slutet på 1950. Virket kördes via lastbil och sen med häst över isen på Vattnan av Kjellgren, Kärringsjövallen till ”Stenkastholmen”. Stugan finns kvar med ny ägare sedan 1996 (Göran Lemon).
  Arnold Kvick byggde ett par stugor till av virket som såldes lokalt. Vart o vem?

 6. Tack Björn, då stämmer det att jag har ett svagt minne av kolbryggan…
  Nån som vet vem som köpte stugan/stugorna/virket? Vore kul veta att ”det där virket kommer från kolbryggan i Hedeviken” :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>