Mikael Larssons Stiftelse för duktiga idrottsutövare

2016 års stipendiater, Snowboardklubben Snowboardklubben i Funäsdalen och skidskytten Linn Larsson från Hede
2016 års stipendiater, Snowboardklubben Snowboardklubben i Funäsdalen och skidskytten Linn Larsson från Hede

Vad är Michael Larssons stiftelse för duktiga idrottsutövare?
Vid sin bortgång testamenterade Michael Larsson huvuddelen av sin kvarlåtenskap till den stiftelse som också bär hans namn. Varje år kommer en eller flera stipendiater få möjligheten till ett ekonomiskt tillskott i sin satsning mot nya mål. Stiftelsen är Michaels skapelse och för oss som kände honom ytterligare ett bevis på vilken god människa han var.
Vem var Michael Larsson?
Michael kom från Hedeviken, under uppväxten var idrotten ett stort intresse tillsammans med jakt och fiske. Michaels barndomsvänner har haft otaliga matcher i fotboll, ishockey, pingis eller innebandy med och mot honom. Som en av livets nycker diagnostiserades Michael med Primär progressiv MS redan som femtonåring, vilket gjorde att han snabbt fick kliva tillbaka från aktiv idrottare till åskådare. Sjukdomen tog sedan Michaels liv alldeles för tidigt, strax efter hans trettiofemte födelsedag. Att egentligen bli berövad på livet precis när det skall börja påverkade naturligtvis även Michael. De som hade förmånen att följa honom genom livet är nog eniga om att han gjorde det absolut bästa av situationen genom att ta del av världen så mycket som möjligt givet de förutsättningar han fick. Michael var en givmild, vänlig och uppmärksam person, något som det här stipendiet också är ett exempel på.
Vem kan få stipendiet?
Stiftelsens ändamål skall vara att bidra till undervisning och utbildning och därmed förenliga ändamål i närliggande områden. Fältet är därmed tämligen öppet. För att kunna erhålla bidraget skall personen vara folkbokförd i Härjedalens kommun. Den som får stipendiet behöver inte söka själv, till exempel kan en vän eller släkting lämna in en ansökan. Skulle styrelsen inte hitta lämplig person som är folkbokförd i Härjedalen att tilldela medel får bidrag lämnas till en lämplig person folkbokförd i närliggande områden eller till en organisation som verkar för att uppfylla stiftelsens ändamål. En idrottsklubb eller motsvarande kan med andra ord söka stipendiet. En annan möjlig mottagare är en ”eldsjäl”.
Hur mycket pengar kan stipendiaten få?
Upp till 1,5 prisbasbelopp vilket 2016 motsvarar 66450 kr.
Hur avgörs vem stipendiaten eller stipendiaterna blir?
En styrelse bestående av Michaels barndomsvänner och nära släkt fattar detta beslut. Inga uppgifter om valprocessen lämnas från styrelsen.
När delas stipendiet ut?
Vid årets slut på Trosaviks Café i Hedeviken. Tid och datum meddelas i god tid innan utdelningen via stiftelsens hemsida samt sociala medier.
Hur nominerar man? Läs mer på stiftelsens egen hemsida.

Lämna ett svar